Spanakopita

This recipe is very dear to me. It’s quite international because it’s a Greek dish that an Indian girl showed to me when we were living in the United States. (Thank you Nandita! 😉 ) Its name is Spanakopita, which in Greek means spinach pie. This is how I like to cook it for two people:

A esta receta le tengo mucho cariño. Es bastante internacional porque es un plato griego que una chica de la India me enseñó cuando las dos vivíamos en Estados Unidos. (¡Gracias Nandita! 😉 ) Su nombre es Spanakopita que en griego significa pastel de espinacas. Así es como me gusta cocinarla para dos personas.

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Ingredients:

Olive oil / Aceite de oliva

1 lb.  spinach / 500g. espinacas

½ lb Feta cheese / 200g. queso Feta

1 onion / 1 cebolla

1 egg / 1 huevo

½ cup of milk / medio vaso de leche

Phyllo pastry / Pasta Filo

Raisins / Pasas

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First of all, I prepare a frying pan with olive oil where I will cook the minced onion on a low heat. Whenever the onion gets a golden color, I add the spinach. I use precooked frozen spinach so it takes a few minutes to be cooked. Then, I combine the milk and the eggs and I add the mixture in the pan. After stirring a couple of times, I turn the heat off and add raisins and Feta cheese and mix everything together conscientiously.

Antes de nada, preparo una sartén con aceite de oliva donde pocharé la cebolla triturada. Cuando la cebolla adquiere un color dorado, añado las espinacas. Uso espinacas congeladas y precocinadas así que tardan muy poco en cocinarse. Luego, combino la leche y el huevo y lo añado a la mezcla en la sartén. Después de remover un par de veces, apago el fuego e incorporo las pasas y el queso Feta y lo mezclo a conciencia.  

Now it’s time to unwrap the Phyllo pastry carefully. I use between 8 and 10 sheets and I brush each of them with oil before the next layer. When I’m done, I put the mixture inside as if it was the mold itself.

Ahora es momento de desenvolver la pasta Filo con cuidado. Uso entre 8 y 10 hojas y unto de aceite cada una de ellas con un pincel. Cuando termino, pongo la mezcla dentro como si se tratara del mismo molde.

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Again I cover the mixture with each layer of Phyllo brushed with olive oil and bake everything in the oven at 350º F until the top layers turn a deep golden brown. It is a very easy recipe so, I hope you try it and enjoy such a peculiar taste.

Otra vez, cubro la mezcla con cada capa untada con aceite de oliva y lo meto en el horno a 180 grados hasta que las hojas superiores adquieran un color marrón dorado. Es una receta muy fácil así que espero que la pruebes y disfrutes de su peculiar sabor.

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